Dit Nautilus/Lloyd’s List webinar gaat in op de uitkomsten van een World Maritime University rapport en welke stappen kunnen worden ondernomen om dit systeem te verbeteren.

 

De risico’s van uitputting op zee en het wijdverbreide misbruik van ‘werk- en rusturen registratie’ zullen worden besproken door een panel van experts tijdens een webinar dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Nautilus International en Lloyd’s List.

Wijdverbreide wanpraktijken in urenrapportage

Dit webinar volgt op de publicatie van een schokkend nieuw rapport van de World Maritime University, waarin ‘wijdverbreide wanpraktijken’ in urenrapportages worden belicht. Deze wanpraktijken vormen een tikkende tijdbom voor de scheepvaart industrie, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot ernstige ongelukken met tal van slachtoffers, alsmede schade aan het milieu.

Dit belangrijke online evenement zal zich richten op de lessen die uit het rapport zijn te trekken en welke stappen kunnen worden ondernomen om het systeem te verbeteren.

Het webinar vindt plaats op vrijdag 5 maart 2021 van 15.00 – 16.30 uur (NL tijd)

Gespreksleider is Richard Clayton, hoofdcorrespondent van Lloyd’s List.

De sprekers zijn onder meer:

  • Mark Dickinson, General Secretary of Nautilus International
  • Cleopatra Doumbia-Henry, President of the World Maritime University
  • Professor Raphael Baumler, Head of Maritime Safety and Environmental Administration at the World Maritime University
  • Katie Higginbottom, Chief Executive of ITF Seafarers Trust
  • Julie Carlton, Head of Seafarer Safety and Health, UK Seafarer Services, MCA

Registreer je voor het webinar

Download hier het volledige WMU rapport.

Verhuiskaart FNV Waterbouw

 

Op 25 februari a.s. ruilen we onze huidige kantoorlocatie in voor een nieuwe locatie en nemen we onze intrek bij het FNV regiokantoor, op loopafstand en om de hoek: Pegasusweg 200, 3067 KX Rotterdam. Eveneens vlakbij NS- en metrostation Rotterdam Alexander. Komt u met de auto, dan kunt u in dezelfde bekende parkeergarage terecht. Lees meer

Eind 2020 stelde FNV Waterbouw met de werkgevers drie data vast voor de onderhandelingen voor de nieuwe cao: 17 februari, 17 maart en 8 april a.s..

Omdat de voorkeur van sociale partners uitgaat naar fysiek onderhandelen, niet via een internet verbinding zoals Teams, is door de sociale partners in goed overleg besloten om 17 februari te gebruiken om inzicht te verkrijgen in de consequenties van de aanstaande wijziging van het pensioenstelsel en de aspecten en gevolgen daarvan voor Bpf Waterbouw.

Het ligt in de bedoeling dat 17 maart dan vervolgens de startdatum zal zijn van de cao-onderhandelingen.

Ook dit jaar helpt Nautilus/FNV Waterbouw haar leden weer graag bij het invullen van hun Nederlandse belastingaangifte.
Als je alleen een Nederlands inkomen hebt, kun je gebruik maken van de FNV telefonische hulp bij aangifte. Je kunt dan vanaf 15 februari een afspraak maken via afspraakmakenfnv.nl. Lees meer

Update 25 januari 2021

Beste leden van FNV Waterbouw aan boord of thuis

We leven in een onzekere tijd waarin werknemers en werkgevers geconfronteerd worden met de gevolgen van het coronavirus. Bewegingsvrijheid inperken, aan boord of thuis, is een rigoureuze maatregel. De nautische sector behoort tot de vitale sector. Ondanks de uitbraak van Covid-19 gaat het werk in de Zeevaart, Binnenvaart, Sleepvaart, Offshore, Waterbouw en op bruggen en sluizen onverminderd door.
Dagelijks staan wij onze leden bij. Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij, neem dan contact op met Nautilus International/FNV Waterbouw: infowaterbouw@nautilusint.org of +31(0)104771188. Lees meer

De FNV, waarbij FNV Waterbouw ook bij is aangesloten, kiest (van 4 februari t/m 9 maart, 11 uur) en benoemt op 10 maart a.s. een nieuwe voorzitter. De kandidaten hiervoor werden op 11 december 2020 bekend gemaakt. Het zijn de huidige FNV vice-voorzitters Kitty Jong en Tuur Elzinga.

Lees meer

Het is alweer bijna zover. Begin 2021 starten de onderhandelingen voor de cao Waterbouw 2021 alweer. Samen met jou willen wij onze inzet daarvoor voorbereiden. Normaal gesproken organiseren we daartoe ook ledenbijeenkomsten. Maar als gevolg van alle coronamaatregelen stellen we je nu online in de gelegenheid om je wensen voor de nieuwe cao aan ons kenbaar te maken.

Lees meer

Onze leden hebben zich duidelijk uitgesproken over de uitkomst van de cao onderhandelingen Waterbouw. Een overgrote meerderheid geeft aan dat wij de cao, zonder enige vorm van loonsverhoging, niet moeten ondertekenen.

Lees meer

Nautilus/FNV Waterbouw heeft samen met de overheid en werkgevers een voorbeeld Covid-19 Protocol voor waterbouwers/zeevarenden opgesteld. Dit Protocol ter bescherming van waterbouwers/zeevarenden voor besmetting met Covid-19 kan door Waterbouwwerkgevers ‘1 op 1’ voor gebruik aan boord worden overgenomen, maar kan ook op punten aangepast worden, wanneer de situatie op het specifieke (bijvoorbeeld kleinere) schip daarom vraagt. Lees meer

In het voorjaar waren wij gestart met de cao-onderhandelingen ten behoeve van de nieuwe Waterbouw cao. Al snel werden de vakbonden geconfronteerd met het geklaag van werkgevers: de stikstof en PFAS restricties zorgden ervoor dat veel projecten of waren stopgezet of uitgesteld. Lees meer