(Kader)ledendag 2023 stond in teken van cao onderhandelingen

Elk jaar organiseert Nautilus een (kader)ledendag. Hier ontmoeten leden elkaar om elkaar te inspireren met betrekking tot vakbondswerk. Welke verantwoordelijkheid hebben leden? Hoe werken vakbonden samen met leden? Wat betekent het om actief lid te zijn? Dit jaar was de dag helemaal volgeboekt. Helaas was er één ziekmelding, waardoor er in totaal 17 leden aanwezig waren voor het intensieve programma.

De (kader)ledendag, medio april gehouden in vakbondscentrum De Burcht in Amsterdam, stond in het teken van cao onderhandelingen. Hoe gaan de onderhandelingen in zijn werk? Hoe komen de eisen van de vakbonden tot stand? En die van de werkgever? En wat gebeurt er als de onderhandelingen vastlopen? Tijdens de dag werd er een rollenspel opgezet en stonden onze leden recht tegenover elkaar, als werkgevers- en werknemersdelegatie. Ook waren er twee groepjes de achterban van werkgevers, dan wel werknemers. De volgende conclusie kon getrokken worden: gelukkig staan de aanwezige leden allen aan de kant van de vakbond, want deze onderhandelaars wil je echt niet tegenover je hebben zitten!

Hoe voer je actie?
Omdat de onderhandelingen vastliepen, hebben we het gehad over het actie traject. Wat betekent actie voeren en hoe doe je dat? Van petitie tot staken en alles wat er tussenin zit; hoe zet je op de juiste manier druk op de werkgever?Ook kwam onze Nautilus vice-voorzitter, Sascha Meijer, langs om iets te vertellen over het vergunningenstelsel en hebben we een vakbondsrondleiding door het gebouw gehad.
Mooiste dag van de week

Lees hier wat (een deel van de aanwezige) leden ervan vonden:

 • Ik ben al 25 jaar lid en dit is de eerste keer dat ik kom kijken. Dat hele onderhandelen is niks voor mij, maar het is leuk een inkijkje te hebben gehad in hoe het reilt en zeilt bij Nautilus. (Werner)
 • Ik kwam de dag in met het idee ‘ik krijg tips om te leren’, maar eigenlijk bleek ons cao traject best wel een mooi voorbeeld voor anderen te zijn. (Dennis)
 • Ik vind het mooi wat ik allemaal zie aan mensen die zo actief zijn, maar ik had eigenlijk meer mensen verwacht. (Henk)
 • Dit was de mooiste dag van de week. (Martin)
 • Dit moet ik vaker doen. (Bjorn)
 • Was een leuke actiedag. (Daan)

Stimulerend en motiverend

 • Ik vond het leuk als werkgever drogredenen te verzinnen. (Frank)
 • Het was stimulerend en motiverend om andere actieve leden te ontmoeten. (Roelof)
 • Koopkrachtbehoud is geen loonsverhoging. (Diederik)
 • Historische kennis is van groot belang voor vakbondsactiviteiten in het heden. (Willem, de gids)
 • Het was zeer de moeite waard en op deze manier wil ik vaker voorstelrondjes. (Hein)

Inzichten opgedaan

 • Ik vond de interactie en onderlinge uitwisseling geweldig, als die er niet was geweest, was het alleen maar zenden geweest. (Michel, de vakbondsbestuurder)
 • Ik was benieuwd welke rol de vakbond speelt tussen werkgevers en werknemers. Nu weet ik het. (Anya)
 • Ik heb nu inzichten voor de komende cao onderhandelingen, dat was ook de reden waarom ik ging. (Ruben)

Kaderledendag 2023

 

Kaderleden staan recht tegenover elkaar als werkgevers- en werknemersdelegatie tijdens het cao-spel