Handreiking COVID-19 van werkgevers en werknemers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en vakcentrales FNV, waar ook Nautilus/FNV Waterbouw is aangesloten, en CNV hebben samen een handreiking opgesteld voor bedrijven en werknemers om verspreiding van het coronavirus in bedrijven tegen te gaan. Werkgeversorganisaties en vakcentrales zien dit als een goede manier om bedrijven coronaproof te maken.

Arbowet

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opstellen. Daarin wordt beschreven wat de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werk zijn. De nieuwe handreiking besteedt speciaal aandacht aan maatregelen tegen het coronavirus in de RI&E. Werkgevers kunnen de handreiking aanvullen met richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, of met nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden.

Aanvullende protocollen voor varende sectoren

Nautilus vicevoorzitter Sascha Meijer: ‘Er staat veel nuttige informatie in, ook voor onze sectoren. Dit is geaccordeerd door de arbeidsinspectie en daarmee handhaafbaar. En ere wie ere toekomt: hij is gebaseerd op de handleiding van de Belgische collega’s. Aangepast aan Nederlandse wetgeving. Nog niet alle scheepvaartspecifieke zaken staan er in, zoals hoe om te gaan met vluchten en met de kleine ruimtes die je op schepen vaak niet kunt vermijden. Daarom willen we als Nautilus in al onze varende sectoren met de werkgevers hierover aanvullende protocollen afspreken. Heb je als lid input, of heb je zorgen over veilig werken in coronatijd? Laat het ons weten, dan nemen we het mee in de afspraken; via: infonl@nautilusint.org.