Schokkend banenverlies bij Boskalis

FNV Waterbouw wil ‘van werk naar werk’

Vrijdagmiddag 8 juli is FNV Waterbouw (en tegelijkertijd ook de pers) door Boskalis geïnformeerd over hun voornemen om de komende drie jaar 24 vaartuigen uit de vaart te nemen. Dit zal in 2016, 17 en 18 leiden tot verval van 650 arbeidsplaatsen wereldwijd, waarvan naar verwachting 150 Nederlandse dienstverbanden. Dit zijn bruto cijfers, dat wil zeggen dat hierbij nog niet is gekeken naar natuurlijke afvloeiing en herplaatsingsmogelijkheden.

Maandag, uiterlijk dinsdag krijgen wij de cijfers en de onderbouwing. En we krijgen op korte termijn een uitnodiging van Boskalis om een toelichting te krijgen en het proces te bespreken. Boskalis wil een sociaal plan afspreken. Wij vinden dat een sociaal plan pas aan de orde komt als herplaatsing niet mogelijk is of als men een sociaal plan met ‘van werk naar werk afspraken’ wil sluiten.

Wij zullen dit uiteraard zorgvuldig met onze leden bij Boskalis bespreken.

Van werk naar werk

Op voorhand zijn wij niet overtuigd van de noodzaak van gedwongen ontslagen. Omdat Boskalis een groot concern is en bijvoorbeeld in de Offshore Wind
nog groeit en bedrijven overneemt, zou herplaatsing mogelijk moeten zijn. Wij gaan dus uit van ‘van werk naar werk’.

FNVWaterbouw zal al haar leden bijstaan, niet alleen wanneer ontslag dreigt maar ook als u met uw bond wilt spreken over herplaatsingsmogelijkheden, risico’s en kansen, of als u belangstelling heeft voor loopbaanadvies of bijvoorbeeld sollicitatieworkshops via de FNV.

Ook niet leden werkzaam bij Boskalis zijn welkom voor een eerste verkennend spreekuur bij ons op kantoor. Voor nadere dienstverlening moet men uiteraard lid worden.

Uiteraard zullen wij behalve varenden ook mensen die aan de wal werken bijstaan.

Wij wensen iedereen bij Boskalis veel sterkte met dit schokkende bericht.

 

FNV Waterbouw secretaris Sascha Meijer wordt geïnterviewd door RTLZ.