Zoveel mogelijk werknemers herplaatsen bij Boskalis

“Wij willen dat er zoveel mogelijk werknemers intern herplaatst worden bij Boskalis”, zegt FNV Waterbouw voorzitter Charley Ramdas vanochtend in reactie op de plannen van Boskalis en de consequenties hiervan voor werknemers.

De stevig gedaalde prijzen van onder meer olie en gas zetten de werkgelegenheid bij Boskalis onder druk. Het afgelopen jaar kon het bedrijf nog teren op een goed gevulde orderportefeuille, maar voor de nabije toekomst ziet het er minder goed uit, stelde de Boskalis directie vandaag bij de presentatie van de resultaten over 2015.

De werkvoorraad is afgelopen jaar per saldo geslonken van 3,29 miljard naar 2,49 miljard euro. ”Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille”, aldus Boskalis CEO Peter Berdowski.

De bezetting van de vloot en de marges staan onder druk omdat Boskalis minder werk heeft. Men probeert dat nu te ondervangen door oudere schepen vervroegd uit de vaart te nemen.

Herplaatsing personeel en verlies werkgelegenheid
Hoewel Boskalis gaat proberen de bemanningen intern te herplaatsen, kan ”hier en daar” werkgelegenheid verloren gaan. ”Maar dan gaat het over tientallen, niet honderden banen”, zei Berdowski.

Onderzoek personele gevolgen
FNV Waterbouw voorzitter Charley Ramdas: “Wij gaan dit proces nauwlettend volgen en we willen dat er zo veel mogelijk werknemers herplaatst kunnen worden. Dat moet kunnen bij een dergelijk groot bedrijf, dat de laatste tijd zoveel geld investeert in allerlei overnames. En mochten er toch ontslagen gaan vallen, dan zal er een goed sociaal plan op tafel moeten komen. Inmiddels heeft Berdowski ons aangegeven dat Boskalis nu bezig is met een onderzoek betreffende vlootrationalisatie- en kostenreductie. Als dit onderzoek is afgerond, wil hij met ons aan tafel. Ons uitgangspunt is duidelijk. We houden de vinger nauwlettend aan de pols. “