Dag van de Zeevarende | 25 juni

Dag van de Zeevarende

Werken op zee: geen baan van 9 tot 5 uur

Komende zaterdag is het de Dag van de Zeevarende! Nautilus werkt samen met andere organisaties om deze dag meer bekendheid te genereren voor zeevarenden. Kelly de Jong ministerie IMW schreef ter ere van deze dag onderstaand artikel en interview waar ook Nautilus leden bij betrokken waren.

Zo’n 90% van de wereldhandel wordt vervoerd over zee. De zeescheepvaart is dus van belang voor iedereen. Dat is waar IenW, en vooral natuurlijk voor de Directie Maritieme Zaken van DGLM, graag aandacht aan wil geven. Als erkenning voor de bijdrage van de zeevarenden in de transportsector en daarmee aan de wereldeconomie, is door de Internationale Maritieme Organisatie de Dag van de Zeevarende (25 juni) in het leven geroepen. Kelly de Jong sprak met Jeroen Bosch (Boskalis) en Alex van Roon over hun ervaringen op zee.

Jeroen Bosch is begonnen als stuurman en werktuigbouwkundige op kleine schepen, daarna overgestapt naar de koopvaardij en sinds eind vorig jaar werkzaam in de offshore bij Boskalis. Alex van Roon is aspirant loods op Bonaire en begon 15 jaar geleden op zee.

Waarom hebben jullie gekozen voor het werken op zee?
‘Het is een beetje cliché maar elke dag is anders’, vertelt Jeroen. ‘Soms wat saai soms hartstikke druk. Wat niet heel erg is, want je bent er toch. Daarnaast vind ik de strikte scheiding werk/privé wel fijn. Mensen zeggen wel eens je zit zes weken aan boord, al die tijd ben je niet thuis. Dat klopt, maar die zes weken dat ik wel thuis ben, ben ik ook echt vrij. Geen mailtjes of andere verplichtingen. Dat waardeer ik wel. En ja, we maken soms lange dagen, maar als ik aan het werk ben, hoef ik niet zelf te koken, heb geen reistijd. Daar zijn mensen met een baan aan wal ook aardig wat tijd aan kwijt.’

Alex vult aan: ‘Ik begon 15 jaar geleden met varen en heb overal in de wereld gezeten. Het blijft toch steeds een machtig gevoel om met een groot schip verschillende uitdagingen aan te gaan in zo veel verschillende landen. Toen de vacature open kwam om loods te worden op Bonaire was ik meteen verkocht, dicht bij huis waar ik opgegroeid ben en nieuwe avonturen tegemoet. Momenteel ben ik aspirant loods op Bonaire waarbij ik ervaring opdoe samen met de senior loods om straks zelfstandig en veilig schepen aan te meren in de havens van Bonaire. Ik hou van het water en de zee zit al meerdere generaties in het bloed. Als je ’s ochtends met een kop koffie aan dek staat en je ziet de fjorden van Noorwegen, de skyline van Hong Kong of de zon boven Bonaire opkomen, herinnert dat je eraan dat je een goede keuze hebt gemaakt. Geen enkele dag is hetzelfde.’

Day of the Seafarer

De ‘Day of the Seafarer’ is in 2010 in het leven geroepen door de International Maritime Organization (IMO) om het belang van de zeevarende te benadrukken. De ‘Day of the Seafarer’ wordt tevens erkend door de VN. Het doel van deze dag is het erkennen van de bijdrage die zeevarenden over de hele wereld leveren aan de internationale handel over zee en de wereldeconomie, en aandacht voor de risico’s die zij lopen tijdens de uitvoering van hun beroep. IenW zet zich binnen de IMO ook in voor goede werkomstandigheden en opleidingen voor zeevarenden wereldwijd.

Het thema van dit jaar is ‘’Your voyage – then and now, share your journey’’. Dit thema geeft de zeevarende de kans om hun ervaringen en verhalen over hun reizen te vertellen: wat omvat het werk van een zeevarende en hoe is dit in de loop van de tijd veranderd? Dit kan gaan van crisis is bemanningswisselingen (die nog steeds niet helemaal is opgelost) of de toekomst van technologie aan boord van schepen.

Wat zijn de minder leuke kanten?
Waarbij ik voorheen vastzat op een enkel schip en de bemanning en schip goed kende, leer ik nu als aspirant loods steeds een ander schip met andere bemanningen en verschillende culturen kennen. Daarnaast heeft Bonaire het grootse deel van het jaar een sterke aflandige wind wat een uitdaging kan zijn om een schip aan te meren, legt Alex uit. Jeroen herkent dat eerste: ‘Soms heb je collega’s waarmee je het minder goed kan vinden, en dan zit je toch met elkaar opgescheept. Buiten het werk om is de grootste uitdaging dat ik om de anderhalve maand niet beschikbaar ben. Dat begrijpt niet iedereen. Als je aan de andere kant van de wereld aan het werk bent, is het plannen van bijvoorbeeld vakanties, maar ook iets als een hypotheek regelen, lastig. Bij mijn vorige reder kwam eens wat kantoorpersoneel aan boord, gewoon om eens te kijken hoe een schip eruitzag. Sommigen van hen waren oprecht verbaasd dat wij blijkbaar aan boord bleven als het schip onderweg was. Ergens hadden zij het idee opgevat dat wij ook gewoon om vijf uur naar huis gingen’.

Het thema van de Dag van de Zeevarende dit jaar is: ‘Your voyage – then and now, share your journey’. Jeroen, wat is het eerst dat bij je opkomt bij dit thema?

‘Ik vaar pas een jaar of 5 maar in vergelijking met toen ik begon met varen, is het nu vooral meer continuwerk geworden, waar mogelijk met minder bemanning. Jaren terug was er nog wel eens de mogelijkheid om de wal op te gaan en iets van de plek te zien waar het schip op dat moment ligt, maar in steeds meer havens is men 24/7 aan het werk. Bemanning heeft dus minder rust, zeker op de bepaalde schepen waar zo min mogelijk bemanning op zit. Corona heeft hierin ook geen goed gedaan’

Waar zijn jullie het meest trots op in je werk?
Dat is een makkelijke vraag voor de mannen. Alex: ‘Ik ben er trots op dat ik niet stil heb gezeten, er zijn veel mogelijkheden in de maritieme wereld. Door goed samen te werken helpt het om een klus goed af te ronden. In dit vak ben je nooit klaar om te leren’. ‘En het is nuttig werk’, stelt Jeroen. ‘Zelf zijn we de laatste tijd veel bezig voor de wind-industrie. En als er dan aan het eind van zo’n project weer wat windmolens bij zijn gekomen geeft dat toch wel een goed gevoel. Gewoon het idee dat je iets hebt bijgedragen aan de goede zaak.’

Evenementen

Ook wordt er door ISC The Bridge, de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) en de Nederlandse Zeevarendencentrale (NZC) een evenement georganiseerd. Hieronder zie je welke activiteiten er plaats zullen vinden. Bij het zwaai moment zal ook iemand van Nautilus aanwezig zijn.

ISC THE BRIDGE

  • extra openstelling seafarers’ center op 25 juni
  • goodiebags
  • scheepsbezoek met tompouces voor zeelieden

VMG, NZC EN ISC THE BRIDGE

zwaaien naar schepen op de Waterweg

Een ludiek gebeuren met een warme ondertoon, waarbij thuisfront, maritiem betrokkenen en het algemene publiek door te zwaaien blijk kan geven van de waardering voor zeevarenden.

  • 11.00 uur Het balkon van Europa, Tweede Maasvlakte
  • 14.00 uur Maassluis, Govert van Wijnkade, tegenover het ‘Douanehuisje’.

Het zwaai-evenement in Maassluis is i.s.m. “SCHILDEREN AAN HET SCHEUR”, een internationaal kunstproject Bikkel de Haan e.a. in het kader van project “150 jaar Waterweg”. Facebook: ‘Bikkel Artist’ en ‘Schilderen aan het Scheur’.

Er zal een gezamenlijk kunstwerk ontstaan van de zwaaiers en de schilders.