Veilig aan boord gaan in tijden van Corona

01 april

Aan boord gaan van schepen om aan het werk te gaan spreekt in deze tijd niet vanzelf. Er zijn immers besmettingsrisico’s. Lastig is dat de medische inzichten over wanneer iemand niet besmettelijk is nog in ontwikkeling zijn. Er is dus geen zwart-wit advies te geven en de inzichten van deskundigen, waarop wij onze adviezen aan onze leden baseren, kunnen nog van dag tot dag doorontwikkelen. Testen, mits professioneel verricht, geeft zekerheid. Nautilus/FNV Waterbouw spant zich daarom samen met de reders in om pre-boarding screening/testen ruimer beschikbaar te krijgen. Uiteraard niet zonder de nodige arbeidsrechtelijke en medische waarborgen.

Sommige reders lossen in het geheel niet af. Andere bedrijven vragen hun werknemers om voorafgaand aan werkhervatting in quarantaine te gaan. Leden vragen aan Nautilus/FNV Waterbouw of dit laatste mag en redelijk is.

Arbeidsrecht

Hoofdregel in het arbeidsrecht is dat de werkgever instructierecht heeft en dus redelijke voorschriften mag afgeven. Hier kan dit onder vallen. Echter, een eventuele quarantaine moet dan wel volledig volgens de RIVM richtlijnen gebeuren en professioneel worden begeleid. Ook moet de maatregel proportioneel zijn. Echte quarantaine is een harde maatregel want deze leidt tot een zware situatie die de persoonlijke vrijheden van een werknemer volledig inperkt. Voordat dit wordt ingezet moet er dus worden uitgesloten dat er geen lichtere maatregelen mogelijk zijn die hetzelfde effect hebben als quarantaine. En zo’n maatregel moet ook redelijk zijn in relatie tot bijvoorbeeld de vaartijd die na een quarantaine volgt. Als u twijfelt of een en ander in uw situatie redelijkerwijs van u gevergd kan worden, neem dan contact met ons op, dan denken wij mee.