Nautilus bij Studio Schuttevaer

Nautilus bij Studio Schuttevaer

Voorzitter Marcel van den Broek spreekt zich uit over criminalisering zeevarenden

Afgelopen vrijdag, 11 februari, ging Nautilus voorzitter Marcel van den Broek in gesprek met oud zeekapitein Kees van Wiersum en Studio Schuttevaer presentator René Quist. Naar aanleiding van de aanhouding onlangs van de kapitein en eerste stuurman van de Julietta D, werd er dieper ingegaan op de criminalisering van zeevarenden.

Koud nadat zij en de rest van de 18-koppige bemanning uit een ziedende storm werden gered, werden de twee vastgezet. De mannen worden verdacht van het veroorzaken van schade op zee.

Nautilus is bezorgd
Marcel van den Broek: ‘Als Nautilus International zijn we bezorgd; dergelijke arrestaties passen in de trend dat zeevarenden worden gecriminaliseerd, zelfs voordat alle feiten bekend zijn. Nautilus is van mening dat alle zeevarenden een eerlijke behandeling verdienen op alle aspecten van hun werk, ook bij ongevallen.’

Is er steeds vaker sprake van criminalisering van zeevarenden? Wat zijn de gevolgen voor zeevarenden? Wat zijn de gevolgen voor de sector?

Bekijk het gehele interview hier:

Fair treatment app
Ga altijd goed voorbereid aan boord! Voor Nautilus leden hebben wij de ‘fair treatment app‘ ontwikkeld, ‘de vriend in de zak van zeevarenden’. Deze app, die ook offline te gebruiken is, biedt opvarenden die betrokken raken bij een incident aan boord een helder overzicht van hun rechtspositie. Welke reactie het beste is bij welke autoriteit en wanneer rechtsbijstand gewenst is. Tevens is er de Nautilus International hulplijnservice die te allen tijde bereikbaar is voor Nautilus leden in geval van nood. Wil jij je mening kwijt over de criminalisering van zeevarenden? Vind dan ook onze facebookpagina leuk en reageer onder dit bericht.