Van Oord autoritair en solitair

FNV Waterbouw en CNV komen in actie tegen Van Oord. Vandaag boden de bonden de maritieme dienstverlener een petitie aan die massaal is ondertekend door de werknemers.

Die maken bezwaar tegen de aantasting van hun arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf, stap voor stap, jaar na jaar. Daarbij duldt Van Oord geen tegenspraak van werknemers of hun vertegenwoordigers en drukt het eenzijdig de verslechteringen door.

  • Met name het Buitenlandcontract van het bedrijf kan op kritiek rekenen. Charley Ramdas, bestuurder van FNV Waterbouw, somt de verwijten aan Van Oord bondig op:
    het bedrijf wil de recreatiedag afschaffen; dat is de doorbetaalde vrije dag waar werknemers gebruik van kunnen maken als zij zes weken lang in het verre buitenland werkzaam zijn, om even aan wal ‘bij te tanken’
  • de werkgever wil de opgespaarde verlofdagen ieder kalenderjaar uitbetalen, voorheen konden werknemers deze voor een bepaald doel opsparen; hier wil Van Oord een eind aan maken

Tegelijkertijd wil het bedrijf over veertien verlofdagen van de werknemer kunnen beschikken om leegloop (wat een bedrijfsrisico is) op te vangen.
De bonden hebben voorgesteld om een eenjarig contract af te sluiten, met een fatsoenlijke loonsverhoging. Immers, de werknemers die in het buitenland werkzaam zijn, staan al drie jaar op de nullijn. Gedurende het voorgestelde eenjarige contractjaar willen de bonden met werknemers op de vloot in gesprek gaan over alternatieven. Van Oord weigert hierop in te gaan en gaat nu via de OR zijn wil opleggen.

Sinterklaas bij Van Oord

Vandaag besloot Sinterklaas het voor de werknemers op te nemen; hij meldde zich met Pieten bij het hoofdkantoor aan de Schaardijk in Rotterdam. Daar waren veel werknemers die normaliter buitengaats aan het werk zijn bij elkaar om de plannen van het bedrijf voor het komend jaar door te spreken. Aan de poort werd ieder die arriveerde geïnformeerd.

Daarna kon de Goedheiligman namens de werknemers de petitie aanbieden aan manager Jaap de Jong en communicatiemanager Robert de Bruin, die de honneurs waarnamen voor directeur-eigenaar Pieter van Oord. Zij gaven daarbij aan de boodschap van de bemanningsleden te gaan bestuderen en binnenkort te komen met een reactie naar de bonden.

In de petitie vragen de werknemers aan hun werkgever om de vakbonden te blijven zien als hun vertegenwoordigers en met hen aan tafel te gaan. En hun redelijke voorstellen serieus te nemen.