Laat uw stem horen via het FNV PENSIOEN REFERENDUM

Check uw post/mail op 12 juni a.s.

Beste leden,

In de afgelopen maanden zijn tienduizenden mensen in beweging gekomen voor een goed pensioen. Ook een aantal van onze leden heeft zich laten horen en zien. Als gezamenlijke vakbonden hadden we een duidelijke boodschap: Minister Koolmees: Kom over de brug!

Deze week is Koolmees ook daadwerkelijk over de brug gekomen en hebben we als vakbeweging, samen met werkgevers en kabinet, een concept pensioenakkoord afgesproken. Nu is het woord aan de leden. En dus ook aan de leden van FNV Waterbouw. Aan u dus!

Dit gebeurt via een referendum. Onder regie van de FNV, waarbij we als FNV Waterbouw ook zijn aangesloten. Een gespecialiseerd bureau, Yourzine, dat ook uw privacy borgt, is met de uitvoering belast. LET OP: u krijgt op 12 juni a.s. dit referendumverzoek per post en per e-mail (mits uw correcte e-mailadres bij ons bekend is) toegestuurd. Uitleg over het concept pensioenakkoord is daarin ook bijgesloten. Hierin staat ook een unieke, beveiligde, inlogcode, die u moet gebruiken! Ook zal er een call center worden ingericht, waar u met eventuele vragen terecht kunt.

Tot 15 juni a.s., 12.00 uur, kunt u uw stem via dit referendum laten horen. De uitslag geldt als adviserend aan het FNV Ledenparlement. Op 15 juni, in de middag, vergadert tenslotte het FNV ledenparlement over het concept pensioenakkoord en gaat vervolgens tot besluitvorming over. Het Ledenparlement is statutair het hoogste orgaan van de FNV.

Het is allemaal kort dag, maar vanwege het algehele politieke besluitvormingsproces erover, is spoed geboden.

Alvast dank voor uw begrip en medewerking.

12 antwoorden
 1. K vd Ven
  K vd Ven zegt:

  Zou graag willen dat ze het op 66 jaar houden voor de komende 5 jaar en alle zestig jarige eerder met pensioen kunnen.

 2. K vd Ven
  K vd Ven zegt:

  Dat ze het de komende 5 jaar op 66 jaar houden zodat alle 60 jarige er van kunnen profiteren dat js de griep die erg jong begonnen zijn met werken of ze moeten het op 45 dienstjaren houden

 3. H. Van Dijken
  H. Van Dijken zegt:

  Ben momenteel met vakantie en kan niet mijn mail raadplegen. Ik wil echter wel voor hetcaccord stemmen!

 4. G.P.Maas
  G.P.Maas zegt:

  Beste FNV, Vandaag kreeg ik de stemcode door de bus m.b.t. het pensioenreferendum.
  alles gehoord hebbende dacht ik vandaag voor het pensioenakkoord te gaan stemmen echter
  vanmorgen las ik op teletekstpagina 108 dat minister Koolmees na overleg met de Nederlandse Bank
  de rekenrente gaat verlagen zodat de pensioenen weer gekort gaan worden.

  Dreigt dit akkoord nu geen sigaar uit eigen doos te worden.

 5. Bert
  Bert zegt:

  Is de FNV ook op de hoogte van het volgende bericht op teletekst wat zeker ook mogelijk invloed heeft op de keuze van het referendum. -Pag.108 teletekst > De pensioenfondsen moeten vanaf 2021 uitgaan van een nog lagere rekenrente. De rekenrente wordt gebruikt bij het bepalen van de financiële positie van pensioenfondsen.Minister Koolmees en De Nederlandsche Bank nemen een advies daarover van een commissie over. De verlaging betekent een verslechtering van de financiële positie van de fondsen met mogelijk pensioenkortingen tot gevolg.De nieuwe rekenregels vormen mogelijk een obstakel voor de overgang naar een nieuw pensioenstelsel.Het kabinet sloot vorige week een principe-akkoord met vakbonden en werkgevers. – Er wordt namelijk in de nieuws berichtgeving weinig of geen aandacht aan besteed. L.C.Seelman

 6. B.J.Streppel
  B.J.Streppel zegt:

  Geacht bestuur.Zoals nu het pensioen akkoord er uitziet zal ik er zeker NIET voor stemmen inmiddels ben ik 17 jaar gepensioneerd,en heb zeker 10 t0t 12 jaar geen verhoging gehad (geen inflatie geen verhoging) en oh,oh, wat gaat het goed in Nederland,op16 jarige leeftijd gaan werken en premie betaald vanaf 21 tot 65 jaar.De pensioen potten zitten tjokvol,de laatste jaren hebben we alleen maar gehoord we moeten ook zorgen voor jongere generaties anders hebben die straks niks
  totale ONZIN wij hebben ook zelf ingelegd en nu inleveren ook nog voor de jongeren .Wanneer aan jongeren iets wordt gevraagd over pensioen dan weten ze er niets vanaf en hebben er niet over nagedacht wel 3 x per jaar op vakantie,hebben wij niet gedaan maar voor onszelf gezorgd.Jongeren moeten meer premie betalen wij hebben ook hoge premies gehad maar nee alles moet in de economie worden gestopt en wat ik zei oh,oh,wat gaat het goed.En wij zijn zg.de rijke ouderen totale onzin altijd de tering naar de nering gezet op geen enkel sociaal potje ooit aanspraak hoeven te maken.Het is nog een heel wankel akkoord,net nog op de radio gehoord de rekenrente wordt al weer bij gesteld naar beneden en de salarissen 3 en een half procent naar boven.En in het hele overleg zijn de senioren weinig tot niet benoemd.
  Helaas kan ik hiermee niet akkoord gaan.

  Met vr.groet B.J.Streppel.

 7. Arian
  Arian zegt:

  Banken vandaag nog aanpakken. Doordat zij met vrachten tegelijk geld scheppen door hypotheken en leningen te verstrekken terwijl ze het niet in kas hebben moet de pensioenberg groeien. De gevolgen van als het mis gaat met deze banken is gigantisch rampzalig. De te hoge huizenprijzen, het te makkelijk verstrekken van hypotheken en het verlenen van geld wat er niet zorgt ervoor dat men slaaf wordt van de banken. Heel stiekem dient ons pensionpotje als tegenwicht voor die gigantische private schuld. Het systeem zorgt er verder voor dat we kapitalistisch gaan stemmen. En het echte kapitalisme is gebaad bij dat men aan de onderkant zolang mogelijk doorwerkt. Dus wie zegt mij dat het tussentijds weer niet verandert als dit pensioenakkoord erdoor komt!

 8. R.vanVliet
  R.vanVliet zegt:

  Geacht bestuur,hierbij mijn mening.Wij worden al jaren belazert door de regering Rutte en aan alle kanten gekort,zelf zorgen ze dat hun zaken gevuld worden ende veel verdieners er beter op worden.
  mijn antwoord is dus NEE, eerst de rekenrente omlaag.

Reacties zijn gesloten.