Stand van zaken ‘Uitzendvoorwaarden Tewerkstelling buiten Nederland’

Aan alle leden van FNV Waterbouw werkzaam bij Boskalis en Van Oord

Stand van zaken ‘Uitzendvoorwaarden Tewerkstelling buiten Nederland’

Beste mensen,

Het traject rond de cao arbeidsvoorwaarden is afgerond. Het onderhandelingsresultaat is door alle achterbannen akkoord bevonden en we zijn inmiddels druk bezig met de uitwerking van de gemaakte afspraken. Dit gaat de komende weken en maanden verder plaatsvinden. Uiteraard zullen wij jullie van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

Onlangs hebben we uw werkgevers, Boskalis en van Oord uitgenodigd om met ons het gesprek aan te gaan over de ‘Uitzendvoorwaarden tewerkstelling buiten Nederland’, ook wel het ‘Buitenlandcontract’ genoemd. Verzocht is data te noemen waarop besprekingen kunnen plaatsvinden.

In reactie op ons verzoek heeft Boskalis ons laten weten dat zij zich op dit moment beraden op onze uitnodiging en Boskalis overweegt om de totstandkoming van de buitenlandregeling niet langer meer in samenwerking met Van Oord tot stand te laten komen.

Als reden voor de heroriëntatie geeft Boskalis onder andere aan dat zij sneller wensen in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Kort en goed, behoefte aan meer maatwerk op het niveau van de eigen onderneming.

Ook meldden zij ons dat zij zich ‘in de komende tijd over hun voorgenomen besluit gaan beraden en ons na de zomerperiode nader over de uitkomst zullen informeren’.

Het lijkt ons verstandig dat Boskalis zorgvuldig haar interne afwegingen maakt alvorens tot een definitief standpunt te komen. In het verlengde begrijpen we ook dat van Oord zich beraadt op de mogelijke gevolgen.

Helder is eveneens dat wij ons enige zorgen maken als het gaat om de toekomst van het huidige ‘buitenlandcontract’ en de totstandkoming daarvan. Wij hechten aan een gezamenlijk traject om te komen tot het ‘buitenlandcontract’ en het zo optimaal mogelijk behartigen van de arbeidsvoorwaardelijke belangen van werknemers die werkzaam zijn in het buitenland.

Wij wachten de ontwikkelingen en reactie van Boskalis even af.

Uiteraard zullen wij jullie informeren zodra we een reactie hebben ontvangen.

Heb je een vraag of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Meld het ons op infowaterbouw@nautilusint.org

Met vriendelijke vakbondsgroet,
Charley Ramdas

> Klik hier voor deze brief als pdf

2 antwoorden
 1. Jan
  Jan zegt:

  In 2017 al geen verhoging 2018 uitstel( al 3 maanden) van onderhandelingen over het buitenlands loon. De kosten in Nederland gaan wel sterk omhoog. Gaan we de werkgever steeds meer hun zin geven.

 2. Andre
  Andre zegt:

  Hoe staat het ervoor met de onderhandelingen met het buitenland contract?
  Hieronder het resultaat van de CAO waterbouw weergegeven ,gelden die ook voor de Buitenland regels.?
  Want heb nog geen loonsverhoging gezien sinds 1 april.

  Het onderhandelingsresultaat bevat een looptijd van 1 jaar; van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019. Daar hebben wij immers zelf op ingezet, omdat wij zien dat in 2018 de sector gelukkig al uit het dal begint te klimmen en de vooruitzichten vanaf 2019 en verder er al beter uit beginnen te zien.

  Loonstijging van 2,75%
  We hebben een structurele loonstijging afgesproken van in totaal 2,75%. Per 1 april met 1,75% en per 1 oktober met nog eens 1%.

  MVG Andre

Reacties zijn gesloten.